Vem är Anders?

Jag växte aldrig riktigt upp.  Jag fäktades med pinnar och lekte agent/cowboy/pirat precis som andra barn. Men när vi blev större så slutade lekandet men jag fortsatte. I alla fall i huvudet. Dagdrömmande och fantasier blev min flykt undan en verklighet som med åren blev tristare och ensammare, tidvis med mobbing som extra krydda. Jag började med kampsport tidigt och fäktning i tonåren, jag gjorde militärtjänst och lärde mig skjuta allt från pistol till granatkastare men verkligheten var aldrig lika spännande som mina böcker och filmer. Och helt klart underlägsen min fantasi.

Så hamnade jag i en teatergrupp. Här kunde jag låtsas på riktigt. Och att vara en dagdrömmare med en rik inre fantasivärld var någonting andra tyckte var bra. Det tillsammans med adrenalinkicken av att stå på scen gjorde att något klickade inom mig. Jag älskade att stå på scenen, att känna gensvaret från publiken och att få vara någon annan, i en annan verklighet.

Men det verkliga klicket kom 1992 när jag fick möjlighet att delta i en kurs i något som hette scenkamp som skulle anordnas i Linköping. Det var den första sommarkursen Peppe Östenson anordnade med lärare från det amerikanska scenkampförbundet SAFD och grunden till vad som senare skulle komma att bli Nordiska scenkampförbundet eller Nordic Stage Fight Society.

För min del var jag såld. Här var allt jag kunnat föreställa mig omsatt i verklighet, alla dagdrömmar jag haft om att vara riddare eller stråtrövare, musketör eller flåbuse kunde iscensättas. Och jag var omgiven av människor tyckte likadant, som hade samma knasiga inre värld som mig och samma barnsliga fantasier. Underbart!

Det är snart tjugofem år sedan och jag har bara fortsatt sedan dess. Utbildat mig, blivit lärare, undervisat, koreograferat. Jag har inte för avsikt att sluta, tvärtom. Jag vill göra mer, sprida budskapet, hjälpa andra att upptäcka den värld som finns här. Stage Fight STHLM är en början.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *